Δεν κατέληξαν σε εμπορική συμφωνία Ομπάμα-Άμπε

Άκαρπες απέβησαν οι συνομιλίες Ομπάμα-Άμπε για την επίτευξη εμπορικής συμφωνίας ΗΠΑ-Ιαπωνίας, με τον Αμερικανό πρόεδρο να συνεχίζει το ταξίδι του στην Άπω Ανατολή με επόμενο σταθμό του τη Νότια Κορέα.

Ομπάμα και Άμπε συζήτησαν επισταμένα για την επίτευξη συμφωνίας, αλλά ο Ιάπωνας υπουργός Οικονομίας, Ακίρα Αμάρι δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι συνεχίζουν να υπάρχουν κενά, παρά την πρόσφατη πρόοδο.

Οι δύο ηγέτες κατέληξαν μόνο σε ένα σύμφωνο ασφαλείας μεταξύ των δύο χωρών, το οποίο καλύπτει τα αμφιλεγόμενα νησιά της διαμάχης Ιαπωνίας-Κίνας. 

Σε κοινή δήλωσή τους, τόνισαν ότι συμμερίζονται τις έντονες ανησυχίες σχετικά με τη ζώνη αεράμυνας της Κίνας, αλλά επιβεβαίωσαν το ενδιαφέρον τους για τη δημιουργία παραγωγικών σχέσεων με το Πεκίνο.

Τις συναντήσεις Ομπάμα με την ηγεσία της Νότιας Κορέας αναμένεται να απασχολήσουν οι σχεδιαζόμενες νέες πυρηνικές δοκιμές της Βόρειας Κορέας, με τον Αμερικανό πρόεδρο να δηλώνει σε συνεντεύξεις του στον τοπικό τύπο ότι η διεθνής κοινότητα ανησυχεί ιδιαίτερα για τις εξελίξεις και δεν θα αφήσει αναπάντητη μια επιθετική ενέργεια της βορειοκορεατικής πλευράς.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ