Γ. Βαρουφάκης: “Συμφωνία στο Eurogroup της 24ης Απριλίου”

Σε μια κατ’ αρχήν συμφωνία με τους εταίρους στο Eurogroup της 24ης Απριλίου προσβλέπει ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, τονίζοντας παράλληλα πως η κυβέρνηση αγωνιά, όπως και οι πολίτες, για την ασφυξία που προκαλεί στις αγορές η πολιτική των δανειστών και αφήνει σαφείς αιχμές για τον ρόλο μικρομεσαίων στελεχών των θεσμών, τα οποία αυτονομούνται και ακολουθούν δική τους ατζέντα.

Σε συνέντευξή του στη “Ναυτεμπορική“, ο κ. Βαρουφάκης χαρακτηρίζει φωτογραφία σε μια χρονική στιγμή τις μεταρρυθμιστικές προτάσεις που εστάλησαν στους θεσμούς την περασμένη Τετάρτη, στο πλαίσιο μιας εξελισσόμενης διαπραγμάτευσης και προσθέτει με νόημα ότι το πραγματικό ερώτημα αφορά τι προτείνει η άλλη πλευρά»

Υπογραμμίζει πως η κυβέρνηση αποκρούει πιέσεις για υφεσιακά μέτρα. “Δεν πρόκειται να καταδικάσουμε τη χώρα, όπως έκαναν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, στη μακροπρόθεσμη ασφυξία αποδεχόμενοι σήμερα όρους και μέτρα που την εγγυώνται”, τονίζει ο υπουργός Οικονομικών.

Σημειώνει πως η αστοχία στο πλεόνασμα του 2014, προφανώς και επηρεάζει τη διαπραγμάτευση, αλλά καλύπτεται από τα μη υφεσιακά μέτρα που προτάθηκαν, ενώ τονίζει πως τα έσοδα του περασμένου Μαρτίου υπερκάλυψαν τους στόχους.

Στην περιρρέουσα φημολογία για αναζήτηση χρημάτων από άλλες πηγές πλην του μηχανισμού στήριξης, απαντά ότι “η λύση στην κρίση της ελληνικής κοινωνικής οικονομίας αφορά την ευρωπαϊκή οικογένεια και πρέπει να βρεθεί εντός του πλαισίου της ΕΕ, ενώ για τα σενάρια περί Grexit και χρεοκοπίας ο υπουργός Οικονομικών αναφέρει πως όποιος τα επεξεργάζεται προσφέρει κάκιστες υπηρεσίες στην Ευρώπη.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης προτείνει πέντε ταυτόχρονες παρεμβάσεις για το δημόσιο χρέος, που αφενός θα εξασφαλίσουν μια ελάφρυνσή του, αφετέρου θα διασφαλίσουν τη βιώσιμη αναπτυξιακή προοπτική της ελληνικής οικονομίας.

Συγκεκριμένα προτείνει λογικά επίπεδα πρωτογενών πλεονασμάτων της τάξης του 1,5%, μια λελογισμένη αναδιάρθρωση χρέους και σύνδεση αποπληρωμών με τον ρυθμό ανάπτυξης, επενδυτικό πακέτο από την ΕΤΕπ και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων, αποτελεσματική αναδιάρθρωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων μέσω της ίδρυσης Κακής Τράπεζας (Bad Bank) και μεταρρυθμίσεις που θα στηρίζουν την παραγωγή εμπορεύσιμων και εξαγώγιμων αγαθών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ