“Γλυκιά” η γεύση που αφήνουν στις ελληνικές τράπεζες τα stress tests

Η επιφυλακτικότητα με την οποία αντιμετωπίζει η χρηματαγορά τον τραπεζικό τομέα, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των stress tests της ΕΚΤ, δεν φαίνεται να αντικατοπτρίζει με ακρίβεια την πραγματική εικόνα.

Είναι πλέον παραδεκτό και από την ΕΚΤ ότι τα σχέδια αναδιάρθρωσης, οι ΑΜΚ και τα ομολογιακά δάνεια εντός του 2014 οδήγησαν τις ελληνικές συστημικές τράπεζες σε ισχυροποίηση, ενώ η απεξάρτησή τους από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας φαίνεται ότι αποτελεί θέμα χρόνου.

Είναι ενδεικτικό ότι η Alpha Bank κατατάσσεται στις 20 κορυφαίες τράπεζες της Ευρωζώνης από πλευράς κεφαλαιακής θωράκισης, ενώ Πειραιώς και Eurobank παρουσιάζουν, με το βασικό σενάριο των stress tests, ιδιαίτερα θετικά αποτελέσματα και κεφαλαιακό πλεόνασμα.

Παρά τις αναταράξεις, και η Εθνική Τράπεζα βγαίνει αλώβητη από τη συγκεκριμένη διαδικασία και αντιμετωπίζει πλέον με αισιοδοξία το μέλλον, καταγράφοντας και εκείνη κεφαλαιακό πλεόνασμα.

Το μεγάλο στοίχημα πλέον, με τη διαδικασία της ρύθμισης των κόκκινων δανείων να δρομολογείται ήδη, με την παρουσίαση του νομοσχεδίου για επιχειρήσεις και επαγγελματίες, είναι η επιστροφή της ρευστότητας στην αγορά.

Το γεγονός, άλλωστε, ότι από την ερχόμενη Δευτέρα οι τράπεζες περνούν στον έλεγχο και την εποπτεία της ΕΚΤ, αντανακλά επίσης τη νέα εποχή στην οποία μπαίνει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και το στοίχημα που καλείται να υπηρετήσει και δεν είναι άλλο από την ανάπτυξη.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ