Μετά από μία δικαστική απόφαση του Ιουλίου, η εταιρεία γαλακτοκομικών Chobani απαγορεύεται πλέον να ονομάζει το γιαούρτι της "ελληνικό", στην Αγγλία και στην Ουαλία.
Εναντίον της Chobani είχε κινηθεί νομικά η ΦΑΓΕ, υποστηρίζοντας ότι κάποιο προϊόν γιαουρτιού δεν μπορεί να ονομάζεται ελληνικό, αν δεν έχει παρασκευαστεί στην Ελλάδα. Η Chobani με τη σειρά της, αντιλέγει ότι "αν έχει παρασκευαστεί ακριβώς όπως στην Ελλάδα, ένα γιαούρτι μπορεί να λέγεται ελληνικό, έστω και αν τα υλικά δεν προέρχονται από τη χώρα μας". Ως αποτέλεσμα αυτής της σύγχυσης που επικρατεί, η αγορά γιαουρτιού στη Βρετανία είναι αυτή τη στιγμή ευάλωτη στην εκμετάλλευση.
Την περασμένη εβδομάδα, η Κρι - Κρι υπέγραψε μία συμφωνία με τη βρετανική Waitrose, ώστε να προμηθεύει την τελευταία με "αυθεντικό" ελληνικό γιαούρτι. Σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση, τα προϊόντα της Κρι - Κρι πληρούν τις προϋποθέσεις της ονομασίας, καθώς έχουν παρασκευαστεί στην Ελλάδα, από Έλληνες, με γάλα από ελληνικές αγελάδες.
Ο Πάνος Αραπάκης της ΦΑΓΕ, διαφωνεί όμως, υποστηρίζοντας ότι "το γιαούρτι της Κρι - Κρι δεν είναι τυπικά ελληνικό, γιατί δεν είναι στραγγιστό". Ο Ανδρέας Μυλωνάς της Κρι - Κρι, απάντησε ότι "σύμφωνα με την απόφαση, η ονομασία είναι σχετική με την προέλευση, και όχι με τη διαδικασία παρασκευής".
Εδώ ακριβώς τίθεται το θέμα εκμετάλλευσης, που θίγει η ΦΑΓΕ στη συγκεκριμένη περίπτωση, παραπονούμενη ότι η Κρι - Κρι χρησιμοποιεί κακοβούλως τη δικαστική νίκη της πρώτης κατά της Chobani. Ίσως μία δεύτερη δίκη καταφέρει να διαλευκάνει περισσότερο το τοπίο;