Γερούν Ντάισελμπλουμ: “Το 2014 η ολοκλήρωση της αξιολόγησης”

“Οι εκπρόσωποι των δανειστών της Ελλάδας θα επιστρέψουν αύριο, Τρίτη στην Ελλάδα προκειμένου να συνεχίσουν την αξιολόγηση  των μεταρρυθμίσεων” επιβεβαίωσε από τις Βρυξέλλες  ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, μετά το πέρας της συνεδρίασης του Eurogroup, ο οποίος ωστόσο τόνισε ότι “αυτή δεν θα ολοκληρωθεί μέσα στο 2013″.

Ο επικεφαλής του Eurogroup δήλωσε ακόμη ότι “η συνεργασία των ελληνικών αρχών με την τρόικα ήταν εποικοδομητικές και πως έχει σημειωθεί πρόοδος, ωστόσο τόνισε ότι υπάρχει ακόμη δουλειά που πρέπει να γίνει“.

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ εξέφρασε την  ελπίδα ότι η υλοποίηση των προαπαιτούμενων για την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα μπορεί να ολοκληρωθεί έως το τέλος του έτους, ωστόσο για να συμβεί αυτό, σύμφωνα με τον ίδιο, θα πρέπει η Ελλάδα να ανταποκριθεί και στον τελευταίο όρο της τρίτης κατά σειρά αξιολόγησης του νέου προγράμματος.

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ επιβεβαίωσε ότι η τρόικα θα επιστρέψει την Τρίτη στην Αθήνα για να συνεχίσει τις εργασίες με τις ελληνικές αρχές προκειμένου όπως είπε  να επιλύσουν όσα το δυνατόν περισσότερα θέματα  το αργότερο ως τα τέλη της χρονιάς. Ωστόσο ο επικεφαλής του Eurogroup, τόνισε πως το πιο ρεαλιστικό σενάριο και το πιθανότερο, είναι η αξιολόγηση να ολοκληρωθεί τον Ιανουάριο.

Ο επικεφαλής του Eurogroup επανέλαβε ότι έχει πλήρη επίγνωση των προσπαθειών που καταβάλει η Ελλάδα όπως και της δύσκολης πολιτικής κατάστασης που επικρατεί αλλά όπως τόνισε ότι η δουλειά δεν έχει ολοκληρωθεί προκειμένου η Ελλάδα να μπορέσει να επιστρέψει στην βιώσιμη ανάπτυξη και στη δημιουργία θέσεων εργασίας, διευκρινίζοντας παράλληλα ότι δεν υπάρχει συζήτηση για επιπρόσθετα μέτρα πέρα  από αυτά που έχουν ήδη συμφωνηθεί και πρέπει να εφαρμοσθούν πλήρως.

Νωρίτερα προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup, ο κ. Ντάισελμπλουμ, είχε επαναλάβει   ότι χρειάζεται ακόμη πολλή δουλειά για να επιστρέψει η Ελλάδα  στις αγορές, επισημαίνοντας ότι η ευρωζώνη στηρίζει την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό στην προσπάθεια να εξέλθουν από την κρίση και από το πρόγραμμα.

“Η Ελλάδα πρέπει να μείνει προσηλωμένη στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει και εμείς θα συνεχίσουμε να τη στηρίζουμε”, σημείωσε ο επικεφαλής του Eurogroup, Γ. Ντάισελμπλουμ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ