Γερμανικά ΜΜΕ: Αργήσατε να δράσετε για την ανεργία των νέων

Οι όποιες αποφάσεις για την ανεργία των νέων θα έπρεπε, να έχουν ληφθεί πολύ νωρίτερα, αλλά ακόμα και σήμερα οι όποιες πρωτοβουλίες της Ευρώπης ουσιαστικά μεταθέτουν το πρόβλημα σε επόμενες γενιές.

Αυτό είναι το κεντρικό συμπέρασμα των περισσότερων γερμανικών ΜΜΕ αναφορικά με τις αποφάσεις της πρόσφατης ευρωπαϊκής συνόδου.

Στην πλειονότητά τους τα γερμανικά Μέσα ενημέρωσης τονίζουν ότι οι αποφάσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος της ανεργίας μεταξύ των νέων έπρεπε να έχουν ληφθεί νωρίτερα και επισημαίνουν ότι τώρα τα οποιαδήποτε μέτρα απλά μεταθέτουν το πρόβλημα στο μέλλον, ενώ υπογραμμίζουν ότι η ανεργία των νέων μπορεί να δημιουργήσει σοβαρούς κινδύνους αναφορικά με τη συνοχή του κοινωνικού ιστού, λόγω των κοινωνικών ξεσπασμάτων, της απαξίωσης της πολιτικής και της αξιοποίησης της άσχημης οικονομικής και κοινωνικής κατάστασης από ακροδεξιά κόμματα.

Ειδικότερα, η ηλεκτρονική έκδοση της εβδομαδιαίας εφημερίδας Die Zeit κάνει λόγο για καθυστερημένη μάχη, τονίζει πως οι νέοι νιώθουν εγκαταλειμμένοι στη σημερινή Ευρώπη και το γεγονός αυτό τους στρέφει σε κόμματα με ακραίες δεξιές και αριστερές θέσεις (αναφέροντας την περίπτωση της Χρυσής Αυγής στην Ελλάδα) και σημειώνει πως αναμένεται να ακολουθήσει και μια τρίτη ευρωπαϊκή διάσκεψη για την ανεργία των νέων, η οποία θα λάβει χώρα στην Ελλάδα ή την Ιταλία.

Στο ίδιο κλίμα το περιοδικό Der Spiegel, αναφέρει στην ιστοσελίδα του ότι Γαλλία και Γερμανία εμφανίστηκαν με κοινή πλεύση απέναντι στο πρόβλημα, χωρίς όμως αυτό να δώσει κάποιο απτό αποτέλεσμα.

Ανάλογο δημοσίευμα της Süddeutsche Zeitung κάνει λόγο για “ωραία λόγια για τη χαμένη γενιά” αναφέροντας ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες είπαν τις καλές προθέσεις τους, αλλά σε πρακτικό επίπεδο οι αρμόδιες υπηρεσίες των Βρυξελλών δείχνουν περιορισμένη ικανότητα δράσης, ενώ σημειώνει και το γεγονός ότι το  Ευρωκοινοβούλιο δεν έχει ακόμα ψηφίσει τον προϋπολογισμό της Ε.Ε. για την περίοδο 2014-2020, γεγονός που, σύμφωνα με Ευρωπαίους αξιωματούχους που επικαλείται η εφημερίδα, κάνει ακόμα πιο δύσκολη την εφαρμογή από τον προσεχή Ιανουάριο συγκεκριμένων δράσεων κατά της ανεργίας των νέων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ