Γερμανία: Εκτός από την Τουρκία, η BND παρακολουθούσε και την Αλβανία

Οι γερμανικές μυστικές υπηρεσίες του εξωτερικού κατασκόπευαν την Τουρκία για σχεδόν τέσσερις δεκαετίες, αναφέρει το περιοδικό Focus, μια πληροφορία που μπορεί να εντείνει περαιτέρω τις σχέσεις μεταξύ των δύο συμμάχων του ΝΑΤΟ.

Το Focus αναφέρει ότι η BND κατασκόπευε την Τουρκία από το 1976 και ότι η τότε γερμανική κυβέρνηση, υπό τον σοσιαλδημοκράτη καγκελάριο Χέλμουτ Σμιτ, είχε ρητώς εγκρίνει το μέτρο.

Το περιοδικό επικαλείται επίσης κυβερνητικές πηγές σύμφωνα με τις οποίες η παρούσα εντολή της BND να παρακολουθεί τους τουρκικούς πολιτικούς και κρατικούς θεσμούς έχει συμφωνηθεί από κυβερνητική ομάδα εργασίας. Αυτή περιελάμβανε εκπροσώπους του γραφείου της καγκελαρίου, καθώς και των υπουργείων Άμυνας, Εξωτερικών και Οικονομικών.

Εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα.

Την ίδια στιγμή, αποκαλύπτεται ότι οι γερμανικές μυστικές υπηρεσίες κατασκοπεύουν εδώ και χρόνια και την Αλβανία ώστε να πληροφορηθούν για το οργανωμένο έγκλημα, σύμφωνα με το περιοδικό Spiegel.

Το περιοδικό αναφέρει πως η Αλβανία βρισκόταν στον κατάλογο των κρατών-κλειδιά που παρακολουθούνταν από τη γερμανική υπηρεσία πληροφοριών (BND) ακόμη και πριν από την προσχώρηση της χώρας στο ΝΑΤΟ το 2009.

Το Spiegel υποστηρίζει ότι αντλεί τις πληροφορίες του από έγγραφα που δόθηκαν στη CIA από κατάσκοπο που προερχόταν από τις τάξεις της BND.

Η υπόθεση είχε ως αποτέλεσμα τον Ιούλιο την απέλαση του σταθμάρχη της CIA στη Γερμανία και είχε προκαλέσει ψυχρότητα στις σχέσεις των δύο συμμάχων.

Οι αποκαλύψεις τον περασμένο χρόνο της παρακολούθησης του κινητού τηλεφώνου της καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες είχαν ήδη βλάψει βαθιά τις παραδοσιακά ισχυρές σχέσεις ανάμεσα στο Βερολίνο και την Ουάσινγκτον.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ