Βαρουφάκης: Δε θα πάρουμε τη δόση, δε θα σκίσουμε το Μνημόνιο, αλλά ούτε και θα το συνεχίσουμε

“∆εν υπάρχει θέμα να σκίσουµε το προηγούµενο πρόγραµµα, δεν υπάρχει θέμα να κάνουµε αίτηση επέκτασης του προηγούµενου προγράµµατος. Η Ευρώπη είναι πάρα πολύ επιδέξια στο να βρίσκει ευφηµισµούς, φράσεις που να ικανοποιούν όλους” τονίζει σε συνέντευξή του ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης.

“Αυτό που χρειάζεται ουσιαστικά είναι μια “γέφυρα” μεταξύ του παλαιού προγράμματος, το οποίο εμείς απορρίπτουμε, και της νέας συμφωνίας η οποία θα προκύψει μετά από τη διαπραγμάτευσή μας”, αναφέρει, και προσθέτει ότι “αυτό που ουσιαστικά ζητάμε είναι ένας δημοσιονομικός χώρος, κάποιες ανάσες, και στο πλαίσιο αυτού του χώρου και του χρόνου να μπορούμε να συζητήσουμε και να διαβουλευτούμε με τους εταίρους μας, έτσι ώστε να έρθουμε στη νέα συμφωνία, η οποία ουσιαστικά θα τερματίσει το ελληνικό πρόβλημα και θα καταστήσει την ελληνική κοινωνική οικονομία βιώσιμη”.

Σε ερώτηση σχετική με την δόση που εκκρεμεί, ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι “ούτε θα πάρουμε τη δόση. Διότι αλλιώς αυτό θα σημαίνει ότι αποδεχόμαστε τη συνέχιση του προγράμματος. Επειδή συχνά λέγεται ότι υπάρχει μια προθεσμία, η 28η Φεβρουαρίου, εμείς θεωρούμε ότι αυτή είναι μια αυθαίρετη προθεσμία, είναι προϊόν πολιτικής συμφωνίας της προηγούμενης κυβέρνησης με τους εταίρους. Εκεί που πραγματικά υπάρχει ζήτημα είναι τον Ιούνιο – Ιούλιο, όταν ωριμάζουν τα ομόλογα που κατέχει η ΕΚΤ. Έως τότε και εμείς θέλουμε να έχει κλείσει η διαπραγμάτευση, η διαβούλευση και να έχει επέλθει η νέα συμφωνία, ώστε μετά από εκεί να πορευτούμε σωστά”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ