Από 1η Ιανουαρίου “το 25ευρω” στα νοσοκομεία

Από την 1η Ιανουαρίου του 2014 θα τεθεί σε ισχύ η νέα κυβερνητική πολιτική στα νοσοκομεία, με βάση τον εφαρμοστικό νόμο του μνημονίου, σύμφωνα με τον οποίο η εισαγωγή σε νοσοκομεία του ΕΣΥ για εξετάσεις ή νοσηλεία θα “κοστίζει” 25 ευρώ, προς αναζήτηση 114 εκατ. ευρώ για τον κρατικό προϋπολογισμό, όπως ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Ο υπ. Υγείας, πάντως, ανέφερε ότι η κυβέρνηση με δεδομένο ότι οι ετήσιες δαπάνες του ΕΣΥ έχουν μειωθεί κατά 80 εκατ. ευρώ για το 2013 θα διαπραγματευτεί τον Σεπτέμβριο με την τρόικα για την εφαρμογή του μέτρου, δηλώνοντας πως ανησυχεί πολύ για το “πώς θα μπορούν να καταβάλουν αυτό το εικοσιπεντάευρο” οι οικονομικά ασθενέστεροι.

Ο Γεωργιάδης, στην ίδια συνέντευξη Τύπου, προανήγγειλε επέκταση του ελέγχου πόθεν έσχες μετά από τους διοικητές νοσοκομείων, και στους γιατρούς που συνταγογραφούν για τον ΕΟΠΥΥ, καθώς όπως ανέφερε έχουν εντοπιστεί γιατροί που εκτελούν όλες τις συνταγές σε ένα φαρμακείο ή γράφουν κατά 75% φάρμακα μιας εταιρείας. Προανήγγειλε επίσης την αφαίρεση από το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης όσων γιατρών δεν συνταγογραφούν με βάση τη δραστική ουσία, αλλά την εμπορική ονομασία του φαρμάκου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ