Αποζημίωση-μαμούθ σε χήρα καπνιστή!

Αποζημίωση-ρεκόρ έλαβε από αμερικανική καπνοβιομηχανία χήρα μανιώδους καπνιστή στις ΗΠΑ, ο οποίος πέθανε από καρκίνο του πνεύμονα πριν από 18 χρόνια.

Δικαστήριο της Φλόριντα καταδίκασε την RJ Reynolds, δεύτερη μεγαλύτερη καπνοβιομηχανία στις Ηνωμένες Πολιτείες, να πληρώσει το ποσό των 23,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων, το μεγαλύτερο που επιδικάζεται υπέρ ενός και μόνο ενάγοντα στην ιστορία της νότιας πολιτείας.

Η Σίνθια Ρόμπινσον μήνυσε την RJ Reynolds το 2008 για τον θάνατο του συζύγου της Μάικλ Τζόνσον, υποστηρίζοντας ότι η εταιρεία προσπάθησε να συγκαλύψει τους κινδύνους για την υγεία, καθώς και την εθιστική φύση των προϊόντων της.

Ο Τζόνσον, οδηγός στο επάγγελμα, πέθανε το 1996 σε ηλικία 36 ετών. Ξεκίνησε το κάπνισμα στα 13, υποστήριξε στη δίκη, η οποία διήρκεσε τέσσερις εβδομάδες, ο Κρις Τσέστνατ, ο δικηγόρος της χήρας. Κάπνιζε ένα με τρία πακέτα την ημέρα για περισσότερο από 20 χρόνια. “Δεν μπορούσε να το κόψει. Κάπνιζε ακόμη και τη μέρα που πέθανε”, πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον Τσέστνατ, οι ένορκοι έλαβαν υπόψη τα στοιχεία που αποδεικνύουν το επιθετικό μάρκετινγκ της εταιρείας, και κυρίως την προώθηση των προϊόντων της στους νέους.

Στην απόφασή τους κατά της εταιρείας βάρυνε επίσης ο βασικός ισχυρισμός των δικηγόρων της ότι ήταν επιλογή τού Τζόνσον να καπνίζει.

“Η RJ Reynolds πήρε το ρίσκο να παρασκευάζει τσιγάρα και να τα πωλεί στους καταναλωτές, χωρίς να τους ενημερώνει επαρκώς για τους κινδύνους”, δήλωσε ο Ουίλι Γκάρι, έτερος δικηγόρος της Ρόμπινσον.

“Ελπίζουμε ότι η δικαστική απόφαση θα στείλει στην RJ Reynolds και στις άλλες μεγάλες καπνοβιομηχανίες ένα μήνυμα που θα τους αναγκάσει να σταματούν να θέτουν σε κίνδυνο τις ζωές αθώων ανθρώπων”, πρόσθεσε.

Η εταιρεία από την πλευρά της ανακοίνωσε ότι θα ασκήσει έφεση, καθώς η απόφαση υπερβαίνει τα όρια της λογικής και της ακριβοδικίας. “Η καπνοβιομηχανία είναι πεπεισμένη ότι το δικαστήριο θα σεβαστεί τον νόμο και δεν θα επιτρέψει αυτή η παράλογη ετυμηγορία να ισχύσει”, τόνισε ο δικηγόρος της εταιρίας Τζέφρι Ράμπορν.

Το κάπνισμα παραμένει η πρώτη αιτία πρόωρου θανάτου στις ΗΠΑ, προκαλώντας τον θάνατο σχεδόν μισού εκατομμυρίου Αμερικανών κάθε χρόνο. Περίπου το 18% των Αμερικανών είναι καπνιστές, έναντι 42% τη δεκαετία του 1960.

Λίγες μέρες πριν από την πρωτοφανή αυτή απόφαση, η μητρική εταιρεία Reynolds American ανακοίνωσε την προσεχή εξαγορά της ανταγωνίστριάς της Lorillard, με σκοπό να δημιουργήσει έναν πολύ μεγάλο όμιλο και να κατακτήσει την αγορά του ηλεκτρονικού τσιγάρου.

Η εξαγορά αυτή πιθανόν να επαναπροσδιορίσει την αγορά του καπνού στις ΗΠΑ, μια από τις μεγαλύτερες παγκοσμίως, με ετήσιες πωλήσεις τουλάχιστον 90 δισεκατομμυρίων ευρώ το 2013, σύμφωνα με το ινστιτούτο έρευνας Euromonitor.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ