Αντιρρήσεις (και) της WWF για το νομοσχέδιο περί αιγιαλού

Αντιρρήσεις εκφράζει το WWF Ελλάς ενάντια στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών για τον αιγιαλό και την παραλία σε ανοικτή επιστολή που απέστειλε σήμερα σε όλους τους Έλληνες βουλευτές.

Το νομοσχέδιο βρίσκεται στο στάδιο της διαβούλευσης και πρόκειται το επόμενο διάστημα να κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή, με αρκετούς βουλευτές να εκφράζουν και εκείνοι επιφυλάξεις ως προς τις διατάξεις του.

Η περιβαλλοντική οργάνωση, μέσα από αυτήν την επιστολή, καλεί τους βουλευτές να ασκήσουν κάθε πιθανή πίεση “ώστε αυτή η οικολογικά εγκληματική πρόταση να μην κατατεθεί στη Βουλή”.

Επισημαίνει χαρακτηριστικά ότι με το νομοσχέδιο, ο υπουργός Οικονομικών επιδιώκει να νομιμοποιήσει επιχειρηματικής χρήσης αυθαίρετα και καταπατήσεις έναντι τιμήματος και δίχως ουσιαστική εκτίμηση περιβαλλοντικής επίπτωσης και να επιτρέψει την ολοκληρωτική κατάληψη παραλιών από επιχειρηματικές εκμεταλλεύσεις.

Επίσης, το WWF υποστηρίζει ότι καταργεί στην πράξη τον κοινόχρηστο χαρακτήρα του αιγιαλού και θέτει στη διακριτική ευχέρεια του ιδιοκτήτη του ακινήτου να αφήσει σε κοινή χρήση το τμήμα του ακινήτου που καταλαμβάνεται από τη ζώνη παραλίας. Αφήνει εκτός προστασίας την παρόχθια ζώνη πολλών και μεγάλων λιμνών, τις οποίες χαρακτηρίζει ως μικρές και οι περισσότερες από τις οποίες αποτελούν πολύτιμο οικολογικό πόρο.

Τέλος, καθιστά προαιρετική τη χάραξη παραλίας, υποβαθμίζοντας έτσι σοβαρά την οριοθέτηση της ζώνης προστασίας και τη διαπίστωση παρανομιών και καταπατήσεων και αγνοεί τον προ τριετίας νόμο για τη βιοποικιλότητα που επιβάλλει την οριοθέτηση και προστασία της κρίσιμης παράκτιας ζώνης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ