Αλ. Χαραλαμπίδης: “Σε Ελλάδα και Κύπρος ο πανευρωπαϊκός διαγωνισμός CleanLaunchpad που χρηματοδοτεί startups ‘πράσινης’ τεχνολογίας”

στον Δημήτριο ΠΟΓΚΑ

Το CleanLaunchpad είναι ένας μεγάλος πανευρωπαϊκός διαγωνισμός για ιδέες στον τομέα της πράσινης τεχνολογίας (cleantech). Διοργανώνεται από το Climate-KIC, την κύρια πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την κλιματική καινοτομία. Οι χώρες που συμμετέχουν είναι η Ουγγαρία, η Γερμανία, η Ισπανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Σουηδία, η Ιταλία, η Πολωνία, η Κύπρος, η Ελλάδα, η Δανία και η Ολλανδία.

Για την Ελλάδα και την Κύπρο τον διαγωνισμό διοργανώνει η Chrysalis LEAP, ο πρώτος επιχειρηματικός “επιταχυντής” της Κύπρου, που εκπαιδεύει νεοφυείς εταιρείες παρέχοντάς τους εργαλεία και δεξιότητες για να μετατρέψουν τις ιδέες τους στον τομέα της βιώσιμης ανάπτυξης και της αντιμετώπισης των κλιματικών αλλαγών σε εμπορικές επιχειρηματικές ιδέες, με τη χορηγία και συνεργασία της ΕΥ Cyprus. Οι αιτήσεις για τον διαγωνισμό λήγουν στις 23 Αυγούστου, ενώ τα συνολικά έπαθλα του διαγωνισμού ξεπερνούν τις 17.000 ευρώ.

Το EMEAgr απευθύνθηκε στον Αλέξανδρο Χαραλαμπίδη, ιδρυτή της Chrysalis LEAP, προκειμένου να παρουσιάσει την διαδικασία και τα ωφελήματα του διαγωνισμού στους ενδιαφερόμενους, αλλά και να καταθέσει τις απόψεις του σχετικά με το επιχειρηματικό οικοσύστημα της Κύπρου – από όπου προέρχεται – αλλά και για τη δυναμική της “πράσινης” τεχνολογίας στην ελλαδική αγορά.

clean launchpad 454280

EMEAgr: Κύριε Χαραλαμπίδη, τι είναι ο διαγωνισμός CleanLaunchpad και σε ποιους απευθύνεται;
Αλέξανδρος Χαραλαμπίδης: Πρόκειται για τον μεγαλύτερο ευρωπαϊκό διαγωνισμό ιδεών στον τομέα της πράσινης τεχνολογίας (cleantech) που διοργανώνεται στην Ελλάδα και στην Κύπρο. Ο διαγωνισμός διοργανώνεται από το Climate-KIC, την κύρια πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την κλιματική καινοτομία, και απευθύνεται σε οποιονδήποτε έχει μία ιδέα ή προϊόν, το οποίο προσφέρει λύσεις για την προστασία του περιβάλλοντος, την προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και τη μείωση των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου.

EMEAgr: Ποια είναι η διαδικασία συμμετοχής στον διαγωνισμό και τι έπαθλα προσφέρει στους συμμετέχοντες;
Αλέξανδρος Χαραλαμπίδης: Εάν κάποιος έχει μία ιδέα τότε εύκολα και απλά μπορεί να μπει στη σελίδα www.cleanlaunchpad.eu και να δηλώσει συμμετοχή μέχρι τις 23 Αυγούστου. Από τις υποβαλλόμενες προτάσεις, θα επιλεγούν δέκα ιδέες οι οποίες θα συμμετάσχουν στο bootcamp που θα πραγματοποιηθεί στην Κύπρο στις 12-14 Σεπτεμβρίου και το οποίο θα περιλαμβάνει mentoring, μαθήματα από έμπειρους επαγγελματίες, networking και προετοιμασία για τον εθνικό τελικό, ο οποίος θα πραγματοποιηθεί στις 17 Οκτωβρίου.

Στον εθνικό τελικό οι ομάδες θα παρουσιάσουν τις ιδέες τους μπροστά σε κριτική επιτροπή που θα δώσει χρηματικό έπαθλο στις τρεις καλύτερες ομάδες και την ευκαιρία να συμμετέχουν στον πανευρωπαϊκό τελικό που θα πραγματοποιηθεί στις 29-31 Οκτωβρίου στη Βαλένσια στην Ισπανία. Ο μεγάλος νικητής του CleanLaunchpad θα λάβει το ποσό των 10.000 ευρώ.Οι ιδέες που θα καταλάβουν τη δεύτερη και την τρίτη θέση θα κερδίσουν τα ποσά των 5.000 ευρώ και 2.500 ευρώ αντίστοιχα. Στους τρεις πρώτους νικητές θα δοθεί επίσης η ευκαιρία να συμμετέχουν στο πρόγραμμα acceleration του Climate-KIC, που περιλαμβάνει 18μηνη επιχειρηματική εκπαίδευση, για να αναπτύξουν και να εμπορικοποιήσουν την ιδέα τους χρησιμοποιώντας μέχρι και 95.000 ευρώ ως αρχικό κεφάλαιο.

EMEAgr: Partner του διαγωνισμού για την Ελλάδα και Κύπρο είναι η Chrysalis LEAP, ένας επιχειρηματικός επιταχυντής με έδρα στην Κύπρο, του οποίου είστε ιδρυτής. Ποια είναι η πορεία και τα “στατιστικά” που έχει καταγράψει μέχρι τώρα η Chrysalis LEAP;
Αλέξανδρος Χαραλαμπίδης: Η Chrysalis LEAP ως ιδέα υπήρχε από το 2009, αλλά το πρόγραμμα της στην τελική του μορφή σχηματίστηκε μετά τη νίκη μας σε πανευρωπαϊκό διαγωνισμό το 2012 με την ιδέα ENERMAP και τη συμμετοχή μας στο πρόγραμμα επιτάχυνσης του Climate-KIC. Στόχος μας ήταν και είναι να συμβάλουμε στην ανάπτυξη και προώθηση της επιχειρηματικότητας στην Κύπρο προσφέροντας σεμινάρια και άλλες ευκαιρίες σε νεοφυείς εταιρείες που απασχολούνται στον τομέα της πράσινης τεχνολογίας. Το 2013, από τις 65 αιτήσεις που λάβαμε από Κύπρο, Αγγλία, Τουρκία και άλλες χώρες, οι 25 ομάδες συμμετείχαν δωρεάν σε δύο εντατικά διήμερα εργαστήρια και στη συνέχεα παραχωρήθηκε περαιτέρω mentorship στις πέντε καλύτερες ομάδες. Μια εκ των ομάδων της περσινής χρονιάς ήδη χρηματοδοτήθηκε από ευρωπαϊκό φορέα. Σημειώνεται ότι το όλο πρόγραμμα της Chrysalis LEAP είναι δωρεάν υπό τη χορηγία της EY Cyprus.

EMEAgr: Συνολικότερα, πώς έχει αναπτυχθεί και σε ποιο στάδιο βρίσκεται αυτή την στιγμή το οικοσύστημα επιχειρηματικότητας (startup) της Κύπρου;
Αλέξανδρος Χαραλαμπίδης: Έστω και σε αρχικό στάδιο, το κυπριακό startup community περιλαμβάνει δίκτυο επενδυτών, επιταχυντές, οργανισμούς διοργάνωσης εκδηλώσεων για παρουσίαση ιδεών αλλά και γενικής πληροφόρησης για ευκαιρίες χρηματοδότησης και στήριξης. Ταυτόχρονα, ιδιωτικοί οργανισμοί και εταιρείες έχουν εντάξει την επιχειρηματικότητα ως μέρος προγραμμάτων εταιρικής κοινωνικής ευθύνης και με αυτό τον τρόπο βοηθούν νεοφυείς εταιρείες με επενδύσεις και επαγγελματική καθοδήγηση.

EMEAgr: Στον τομέα της “πράσινης” τεχνολογίας, βλέπετε να υπάρχουν ενδιαφέρουσες ανακαλύψεις από Έλληνες ή Κύπριους επιστήμονες ή μηχανικούς; Πώς θα καταστεί δυνατόν αυτοί οι άνθρωποι να τις μετατρέψουν σε βιώσιμες επιχειρηματικές προσπάθειες;
Αλέξανδρος Χαραλαμπίδης: Τόσο στην Κύπρο όσο και στην Ελλάδα, υπάρχουν πάρα πολλές καλές ιδέες, οι οποίες δεν εστιάζονται μόνο στον τοπικό χώρο αλλά έχουν διεθνείς εφαρμογές. Επίσης, τα παραδείγματα από Κύπριους και Έλληνες επιστήμονες που διαπρέπουν στο εξωτερικό είναι πάμπολλα. Για την ανάπτυξη τους όμως στην Κύπρο και στην Ελλάδα χρειάζεται η δημιουργία ενός ισχυρού οικοσυστήματος, και σημαντικότερο, χρειάζεται μια αλλαγή νοοτροπίας και κουλτούρας. Τα πανεπιστήμια πρέπει να προτρέπουν τους ακαδημαϊκούς να καινοτομούν, οι κυβερνήσεις να δημιουργήσουν τις κατάλληλες συνθήκες για επενδύσεις στους εν λόγω τομείς και ο κόσμος να είναι έτοιμος να εργαστεί στις βιομηχανίες που θα δημιουργηθούν.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ