Αλ. Τσίπρας: “Τα μνημόνια τελείωσαν, αλλά έρχεται η Εξεταστική Επιτροπή” – Ποια νομοσχέδια θα καταθέσει την ερχόμενη εβδομάδα η κυβέρνηση

“Η χώρα μας βγαίνει από την πραγματική διαπραγμάτευση έχοντας ανακτήσει την αξιοπρέπεια της”, τόνισε ο πρωθυπουργός ενώπιον του υπουργικού συμβούλιου, ενώ προανήγγειλε την κατάθεση πρότασης για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για το πώς έφτασε η Ελλάδα στο μνημόνιο.

Ο ίδιος υπογράμμισε πως με τη συμφωνία του Eurogroup έκλεισε ένας πρώτος κύκλος σκληρής και επίμονης διαπραγμάτευσης.

Τα μνημόνια τελείωσαν τυπικά και ουσιαστικά“, υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός.

Ο κ. Τσίπρας προανήγγειλε τη κατάθεση τη Δευτέρα το πρωί του πρώτου νομοσχεδίου της κυβέρνησης που θα αφορά μέτρα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης το οποίο χαρακτήρισε πρώτιστο χρέος και καθήκον.

“Συμβολικά προτείνω αυτό να είναι το πρώτο νομοσχέδιο”, είπε ο κ. Τσίπρας προσθέτοντας ότι στο σχέδιο θα προβλέπεται δωρεάν ρεύμα και σίτιση σε 300.000 νοικοκυριά, η ρύθμιση για πρόγραμμα στέγασης σε 30.000 δικαιούχους.

Επίσης με στόχο την άμεση ανακούφιση πριν απ’ όλα των 3,7 εκατ. φυσικών προσώπων και πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων αλλά και για την ενίσχυση των δημόσιων εσόδων στο ίδιο νομοσχέδιο θα περιλαμβάνεται ρύθμιση για τις οφειλές προς τ’ ασφαλιστικά ταμεία, άρση του διαρκούς αυτόφωρου, της σύλληψης, κράτησης και φυλάκισης για χρέη προς το Δημόσιο έως 50.000 ευρώ.

Στο ίδιο νομοσχέδιο θα περιλαμβάνεται ρύθμιση για επαναφορά και μάλιστα αναδρομικά του καθεστώτος που ίσχυε έως 31.12.2013 για τις εκθέσεις του ΣΔΟΕ.

Επίσης την επόμενη εβδομάδα αναμένεται νομοσχέδιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Η ρύθμιση αυτή θα έχει έκτακτο χαρακτήρα και θα αφορά κατοικίες των οποίων η αντικειμενική αξία δεν υπερβαίνει τα 300.000 ευρώ.

Την επόμενη εβδομάδα, την Πέμπτη 5 Μάρτη, αναμένεται η κατάθεση του νομοσχεδίου για την ΕΡΤ.

Ο ίδιος ανέφερε ότι το νομοθετικό έργο θα συνεχιστεί, καθώς “έχουμε μπροστά μας να αλλάξουμε μέρα με τη μέρα ένα τερατώδες καθεστώς αδιαφάνειας και διαφθοράς, αποκαθιστώντας την κοινωνική δικαιοσύνη και τη δημοκρατία”.

Τέλος, ο Πρωθυπουργός προανήγγειλε πολιτική πρωτοβουλία σε κοινοβουλευτικό επίπεδο καθώς την επόμενη εβδομάδα θα κατατεθεί στη Βουλή πρόταση για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τα μνημόνια: “Για να διερευνηθούν οι συνθήκες αλλά και οι πολιτικές ευθύνες όλων των παραγόντων που έπαιξαν ρόλο στη χρεοκοπία της χώρας που μας οδήγησε στον αναγκαστικό δανεισμό”, όπως είπε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ