Αγορές: Αποστροφή στο ρίσκο στο ξεκίνημα της εβδομάδας

O πρωθυπουργός της Ιταλίας, Ενρίκο Λέτο

Το ξεκίνημα της Δευτέρας, έστειλε το ευρώ σε χαμηλότερα επίπεδα έναντι του δολαρίου αλλά και άλλων νομισμάτων. Η πολιτική κατάσταση στην Ιταλία είναι έκρυθμη με τον Ιταλό πρωθυπουργό, Ενρίκο Λέτο να αναμένεται να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από την ιταλική Βουλή, αναφέρει στο πρωινό σχόλιο της η FXCM.

Τα προβλήματα όμως δεν τελειώνουν στην πολιτική. Οι ιταλικές τράπεζες βλέπουν τα θεμέλιά τους να τρίζουν καθώς διακρατούν σχεδόν 400 δισ. ευρώ από το ιταλικό κρατικό χρέος και η πολιτική αστάθεια θα μπορούσε να δημιουργήσει δυσμενείς συνθήκες στις αγορές. Αν τα πράγματα ξεφύγουν, οι ιταλικές τράπεζες θα έχουν να περιμένουν βοήθεια μόνο από τον Μάριο Ντράγκι και το πρόγραμμα OMT.

Ανησυχία υπάρχει και για τις εξελίξεις με το ανώτατο όριο χρέους της αμερικανικής κυβέρνησης. Μια μελέτη στο παρελθόν από τη Deutsche Bank, δείχνει ότι κατά τη διάρκεια των συζητήσεων για το ταβάνι χρέους, το δολάριο κινείται πτωτικά και ο S&P 500 ανοδικά, ενώ μετά το πέρας των συζητήσεων και μετά την αύξηση του ορίου χρέους, δολάριο και S&P 500 κινούνται παράλληλα ανοδικά.

Όσον αφορά τα στοιχεία από τις θέσεις των επενδυτών, οι καθαρές θέσεις αγοράς στο ευρώ βρίσκονται στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 28 μηνών, ενώ το αγοραστικό ενδιαφέρον για το δολάριο βρίσκεται σε χαμηλά 7 μηνών. Από αυτό και μόνο, εκτιμούμε ότι η ισοτιμία EUR/USD θα χρειαστεί ιδιαίτερη προσοχή αυτή την εβδομάδα. 

Γράφημα DAX

Untitled_fxcm_dax_454*

Σ1: 8.580              Α1: 8.610
Σ2: 8.550              Α2: 8.655
Σ3: 8.460              Α3: 8.690

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ