Ήρθε η ώρα να σηκώσουμε κεφάλι

του Γιάννη ΔΙΟΝΑΤΟΥ

Την στιγμή που η κυβέρνηση, οι Ευρωπαίοι και οι διεθνείς εταίροι της Ελλάδας δίνουν τη “μάχη” τους προκειμένου να αναστραφεί η τάση στην ελληνική οικονομία, την ίδια στιγμή ο ΟΟΣΑ, ένας οργανισμός δηλαδή που μπορεί να επηρεάσει τα δεδομένα διεθνώς, βάζει “τρικλοποδιά” σε όλες αυτές τις προσπάθειες, λέγοντας πως η ελληνική οικονομία θα μείνει σε ύφεση και το 2014, την ώρα που το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά ότι το ΑΕΠ της χώρας θα σημειώσει ισχνή έστω αύξηση.

Σαφές, επίσης, μήνυμα στην Αθήνα, ότι δεν πρέπει να βιάζεται να βγει στις αγορές, τουλάχιστον όχι πριν επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης που να επιβεβαιώνουν την έξοδο από την κρίση, έστειλε και το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (IIF).

Την ίδια στιγμή η Τράπεζα της Ελλάδος, ο δεύτερος σημαντικότερος φορέας οικονομικής και νομισματικής πολιτικής της χώρας, με την ετήσια έκθεσή της, προβλέπει και φέτος ύφεση και αποκλιμάκωση της ανεργίας το 2015.

Ωστόσο το ενδιαφέρον, αλλά και περίεργο σημείο είναι ότι την ώρα που ο ΟΟΣΑ δημοσιοποιούσε τις εκτιμήσεις του δημοσιεύονταν , ο Γιάννης Στουρνάρας βρισκόταν στα κεντρικά γραφεία του οργανισμού στο Παρίσι. Και λέμε περίεργο, γιατί αν η κυβέρνηση και τα στελέχη της θεωρητικά δεν μπορούν να φέρουν αντιρρήσεις ή να αντικρούσουν τις εκτιμήσεις και τις προβλέψεις της τρόικας των δανειστών της χώρας, δεν βρίσκουμε τον λόγο γιατί αυτό δεν μπορεί να γίνει απέναντι στον ΟΟΣΑ, έναν οργανισμό που πέρα από τις θετικές ή αρνητικές προβλέψεις του, η Ελλάδα δεν έχει στην ουσία να περιμένει τίποτα από αυτόν.

Αν λοιπόν δεν μπορεί ο υπουργός Οικονομικών να χτυπήσει το χέρι στο “τραπέζι” και να αναχωρήσει από την σύσκεψη του ΟΟΣΑ – αντί να βγάζει χαμογελαστές φωτογραφίες και να αρκείται σε δηλώσεις διάψευσης – αναρωτιόμαστε πότε θα το κάνει.

Όταν όλοι σε “χτυπάνε” την ώρα της μεγάλης προσπάθειας, δεν αρκούν μόνο οι δηλώσεις, πρέπει να δείξεις ότι έχεις φωνή, αλλά κυρίως ότι έχεις δίκιο.

@Dionatos

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ