Έντονη ρευστότητα στη Wall Street

Σχεδόν σταθεροποιητικά έκλεισαν οι αμερικανικοί δείκτες, ολοκληρώνοντας, με οριακές αρνητικές διακυμάνσεις, μια συνεδρίαση συνεχών αλλαγών προσήμου, καθώς η αγορά επιδόθηκε σε αναπροσαρμογές των χαρτοφυλακίων της ενόψει της πιθανολογούμενης αύξησης του επιτοκίου της Federal Reserve τον Δεκέμβριο. 

Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 0,02% στις 17.732,75 μονάδες, ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq σημείωσε απώλειες 0,03% στις 5.073,64 μονάδες και ο δείκτης S&P 500 έκλεισε πτωτικά κατά 0,11% στις 2.081,24 μονάδες.

Στο ταμπλό, η Keurig Green Mountain σημείωσε άλμα 18,2%, καθώς ανακοίνωσε ότι οι πωλήσεις του τέταρτου τριμήνου χρήσης διαμορφώθηκαν στα 1,04 δισ. δολάρια, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν να μην ξεπεράσουν τα 1,03 δισ. δολάρια. Τα κέρδη ανήλθαν στα 0,85 δολάρια ανά μετοχή, ενώ αναμενόταν να φτάσουν τα 0,70 δολάρια.

Στον αντίποδα, η Chesapeake Energy σημείωσε απώλειες 10%, μετά την πτώση του πετρελαίου κάτω από τα 40 δολάρια νωρίτερα, για πρώτη φορά μετά τον Αύγουστο.

Επίσης, απώλειες 2,8% σημείωσε η Allergan, καθώς έχει γίνει γνωστό ότι βρίσκεται σε συζητήσεις με την Pfizer, για ενδεχόμενη εξαγορά της. Οι δύο εταιρείες αναμένεται να ανακοινώσουν τη συμφωνία έως την Δευτέρα, με το αντίτιμο να κυμαίνεται μεταξύ των 370 και 380 δολαρίων ανά μετοχή.

Στα οικονομικά στοιχεία της ημέρας, κατά 5.000 υποχώρησε ο αριθμός των νέων αιτήσεων επιδομάτων ανεργίας, καθώς για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 14 Νοεμβρίου, διαμορφώθηκε στις 271.000. Οι αναλυτές ανέμεναν πτώση στις 270.000.

Υπενθυμίζεται εδώ ότι σύμφωνα με τα πρακτικά της συνεδρίασης της Fed, οι περισσότεροι αξιωματούχοι της Νομισματικής Επιτροπής εκτιμούν ότι τα οικονομικά στοιχεία επιβεβαιώνουν ότι η αγορά εργασίας βελτιώνεται και οι πληθωριστικές πιέσεις αυξάνονται σταδιακά. Τα δύο αυτά θεμελιώδη αποτελούν και τους βασικούς παράγοντες που συνηγορούν στην άποψη ότι τον Δεκέμβριο μπορεί να υπάρξει αύξηση των επιτοκίων. Η επόμενη συνεδρίαση της Fed θα λάβει χώρα στις 15 και 16 Δεκεμβρίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ