Ένα δυνατό exit χρειάζεται στα ελληνικά startup

του Γιάννη ΔΙΟΝΑΤΟΥ

Τα event που συνδέονται άμεσα και έμμεσα με την ελληνική startup σκηνή έχουν πληθύνει σημαντικά δημιουργώντας ένα επικίνδυνο “overdose”, το οποίο προφανώς μπορεί και να οδηγήσει σε αρνητικά αποτελέσματα αν η διαχείριση δεν είναι αυτή που πρέπει.

Ένα ακόμη πρόβλημα, σε ότι αφορά τα συγκεκριμένα event, έχει να κάνει με την σύνθεση του συμμετεχόντων, αλλά και των οργανωτών που στις περισσότερες φορές είναι τα ίδια πρόσωπα κάτω από διαφορετικές μαρκίζες, γεγονός που έχουν επισημάνει εξάλλου και πολλοί από τους συμμετέχοντες.

Βεβαίως για να είμαστε δίκαιοι σε μια “αγορά” που τώρα δημιουργείται είναι δεδομένο ότι θα γίνονται λάθη έως ότου βρει τα πατήματα της και τον τρόπο λειτουργίας της. Μιλώντας όμως για μια αγορά που έχει ήδη σταθεί στα πόδια της αυτό που θα πρέπει να γίνει άμεσα είναι να δημιουργηθούν τα δεδομένα για να μπει δυναμικά στο επόμενο στάδιο, αυτό της ωρίμανσης.

Αυτό λοιπόν που η ελληνική startup σκηνή χρειάζεται άμεσα είναι ένα επιτυχημένο και ηχηρό exit από κάποιο startup που έχει πραγματοποιήσει τα πρώτα του βήματα (βλέπε πρώτους γύρους χρηματοδότησης). Πλέον αυτό το startup δεν μπορεί και δεν πρέπει να λέγεται startup αλλά μια καινοτόμος εταιρεία που πλέον έχει μπει στην “παραγωγική” διαδικασία. Δεν πρέπει να λησμονούμε ότι βασικός στόχος αυτών που επενδύουν είναι το κέρδος.

@Dionatos

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ