Έναυσμα για τη διαδικασία ελάφρυνσης του χρέους

Έναυσμα για τις συζητήσεις περί ελάφρυνσης του χρέους αποτελεί η σημερινή σύνοδος του Euro Working Group, καθώς η ανακοίνωση του πρωτογενούς πλεονάσματος των 3,4 δις ευρώ από τη Eurostat δίνει στην κυβέρνηση τη δυνατότητα να οδηγήσει τις εξελίξεις.

Παράλληλα, η συνεδρίαση του EWG θα αποφασίσει την αποδέσμευση της δόσης των 6,3 δις ευρώ, την οποία τυπικά θα εγκρίνει το Eurogroup τις πρώτες ημέρες του Μαΐου.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να ενισχύσει τις θέσεις της, παρουσιάζοντας το προσεχές χρονικό διάστημα ένα 10ετές αναπτυξιακό πλάνο της χώρας, με έμφαση στην αντιμετώπιση της ανεργίας.

Το EWG θα προετοιμάσει την ατζέντα για το Eurogroup της 5ης Μαΐου, κατά το οποίο αναμένεται να υπάρξει πολιτική παρέμβαση από τον Γιάννη Στουρνάρα για το θέμα της ελάφρυνσης του χρέους.

Στο θέμα αναφέρονται σήμερα και οι Financial Times. Όπως επισημαίνεται στο σχετικό δημοσίευμα, μολονότι η ελληνική κυβέρνηση στηρίχτηκε σε μεγάλο βαθμό στην επίτευξη του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος για να ξεκινήσουν οι συνομιλίες περί ελάφρυνσης του χρέους της, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι αυτές οι συνομιλίες δεν θα αφορούν το ενδεχόμενο διαγραφής του συνολικού χρέους, όπως αξιωματούχοι του ΔΝΤ υποστήριζαν το προηγούμενο διάστημα.

Στην κυβέρνηση, πάντως, επικρατεί σε κάθε περίπτωση ικανοποίηση από τις ανακοινώσεις της Eurostat. «Απομακρυνόμαστε σιγά – σιγά από την κρίση και θεμελιώνουμε το μέλλον της Νέας Ελλάδας», δήλωσε ο πρωθυπουργός, ενώ ο κ. Στουρνάρας τόνισε πως «μετά από τέσσερα πολύ δύσκολα χρόνια η Ελλάδα στάθηκε όρθια, στάθηκε στα πόδια της και ατενίζουμε το μέλλον πια με πολύ μεγαλύτερη αισιοδοξία».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ