Άμεση συμφωνία με την τρόικα επιθυμεί η Eurobank

Την ανάγκη επίτευξης συμφωνίας για το δημοσιονομικό κενό του 2014 εντός των επόμενων ημερών, υπογραμμίζει η Eurobank, κάνοντας λόγο για κίνδυνο εκτροχιασμού του στόχου για την ανάπτυξη της επόμενης χρονιάς.

Συγκεκριμένα, στο εβδομαδιαίο δελτίο “7 Ημέρες Οικονομία”, η τράπεζα χαρακτηρίζει απευκταία μια παράταση των διαπραγματεύσεων κυβέρνησης – τρόικας για το “κενό” μέχρι τις αρχές του 2014 και τονίζει πως παρά την καταψήφιση της πρότασης μομφής δεν υπάρχουν περιθώρια εφησυχασμού για την κυβέρνηση.

Αναφερόμενοι στις διαφωνίες με την τρόικα σχετικά με το ύψος του δημοσιονομικού κενού, οι αναλυτές της Eurobank σημειώνουν πως ήδη κυκλοφορούν φήμες για αδυναμία ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων μέχρι το τέλος του 2013 και για συνέχισή τους ακόμη και τους πρώτους μήνες του 2014. “Μια τέτοια λύση, αν και τεχνικά δυνατή, είναι απευκταία”, τονίζουν οι αναλυτές της Eurobank.

Ωστόσο αν και παρατηρούν πως είναι εφικτή η ψήφιση του Προϋπολογισμού 2014 στα τέλη Νοεμβρίου με βάση το υπάρχον Προσχέδιο και χωρίς συμφωνία για το δημοσιονομικό κενό, υποστηρίζουν πως μια τέτοια λύση “θα δημιουργήσει ένα νέο κλίμα αβεβαιότητας σχετικά με τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας”.

Οι αναλυτές της Eurobank υπενθυμίζουν πως τον Μάιο 2013 θα διεξαχθούν οι εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καθώς και οι δημοτικές εκλογές στην Ελλάδα. Όπως λένε, “υπάρχει κίνδυνος η συζήτηση για το δημοσιονομικό κενό του 2014 να εμπλακεί στον προεκλογικό διάλογο ή ακόμη χειρότερα να αναβληθεί η όποια λύση (και για το δημοσιονομικό κενό και για το χρηματοδοτικό κενό αλλά και για τη συνολική ελάφρυνση του ελληνικού χρέους) για την περίοδο μετά τις ευρωεκλογές”.

Η Eurobank δεν θεωρεί, πάντως, ότι αυτό το ενδεχόμενο έχει σημαντικές πιθανότητες πραγματοποίησης υπό τις παρούσες συνθήκες. Όπως σημειώνει στο δελτίο της, οι εκπρόσωποι των δανειστών ήδη δήλωσαν, άλλωστε, ότι θα επιστρέψουν στην Αθήνα για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων μετά το αυριανό Eurogroup.

“Σε κάθε περίπτωση όμως, η συνέχιση της αβεβαιότητας μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για την επιστροφή σε θετικό ρυθμό ανάπτυξης το 2014, να αναβάλλει αποφάσεις για ενδεχόμενες επενδύσεις είτε αυτές αφορούν το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων είτε άλλα επιχειρηματικά σχέδια”, τονίζουν, τέλος, οι αναλυτές της τράπεζας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ