Άδωνις Γεωργιάδης: “Οι Έλληνες επιστημόνες μπορούν να δημιουργήσουν health startups”

Ανακοινώθηκε σήμερα, Τετάρτη, το πρωί η δεύτερη έκδοση του διαγωνισμού καινοτομίας και επιχειρηματικότητα στον κλάδο της υγείαςΣΦΕΕ Innovation Project 2.0” που διοργανώνουν ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος και ο οργανισμός Industry Disruptors – Game Changers, υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, του Υπουργείου Υγείας και της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας.

Δικαίωμα συμμετοχής στο διαγωνισμό έχουν φυσικά πρόσωπα, ομάδες φυσικών προσώπων ή νομικά πρόσωπα οποιασδήποτε μορφής. Μερικές από τις κατηγορίες στις οποίες καλούνται οι υποψήφιοι να καταθέσουν προτάσεις είναι οι εξής : Προγνωστικά και διαγνωστικά εργαλεία, Κυτταρικές θεραπείες, Αναγεννητική Ιατρική (Regenerative medicine), Αξιολόγηση και αξιοποίηση νέων θεραπευτικών ουσιών, Τεχνολογίες, Μεθοδολογίες και Δείκτες, Συστήματα χορήγησης φαρμάκου, Βιοτεχνολογία, Βιο-ηλεκτρονικά συστήματα, Υπολογιστική απεικόνιση και Ρομποτικές διατάξεις, Χαρακτηρισμός μοριακών μηχανισμών παθογέννεσης και ανάδειξη νέων θεραπευτικών στόχων, Βιο-πληροφορική, Τηλε-ιατρική (e-/m-health), Τεχνητά όργανα, Νανο-ιατρική, Γηριατρική, κ.α.

Τα βραβεία των νικητών περιλαμβάνουν χρηματικό έπαθλο για τους 3 πρώτους νικητές και πρόγραμμα συμβουλευτικής υποστήριξης σε θέματα στρατηγικής, ανάπτυξης επιχειρήσεων, πρόσβασης σε κέντρα εκπαίδευσης και έρευνας & ανάπτυξης, δικτύωσης για μεταφορά τεχνογνωσίας και δεξιοτήτων.

Αυτό θα επιτευχθεί μέσω της στενής συνεργασίας με τις εταιρείες μέλη του ΣΦΕΕ, καθώς και μέσω του οικοσυστήματος “εργαλείων” του οργανισμού ID-GC για την στήριξη της επιχειρηματικότητας.

Η προθεσμία υποβολής των συμμετοχών είναι μέχρι την 1 Σεπτεμβρίου. Αναλυτικά οι όροι και οι προϋποθέσεις συμμετοχής του διαγωνισμού βρίσκονται στο http://innovationproject.gr.

Στην εκδήλωση παρουσίασης του διαγωνισμού που πραγματοποιήθηκε σήμερα σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας παραβρέθηκε και ο υπ. Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης που απηύθυνε χαιρετισμό τονίζοντας, πως “η πρωτοβουλία αυτή απέδειξε περίτρανα, σε ένα δυσχερές περιβάλλον για την χώρα μας, ότι οι ταλαντούχοι επιστήμονες μας μπορούν να κάνουν νέες επιχειρήσεις και startups, καθώς και να εφαρμόσουν τις νέες ιδέες τους”.

Μετά το τέλος της εκδήλωσης, 21 startups που συμμετείχαν στον πρώτο διαγωνισμό ΣΦΕΕ Innovation Project, αλλά και startups από τον ευρύτερο χώρο της υγείας, είχαν την ευκαιρία να πραγματοποιήσουν one-to-one συναντήσεις με 10 επενδυτές και Venture Capital Funds και εκπροσώπους του φαρμακευτικού κλάδου, προκειμένου να παρουσιάσουν τις ιδέες τους με στόχο μελλοντικές συνεργασίες.

Ο ΣΦΕΕ φέτος θα προχωρήσει, εκτός του ΣΦΕΕ Innovation Project, και στη διεξαγωγή road show σε 5 πόλεις (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Θεσσαλία, Κρήτη και Πάτρα) προκειμένου να έρθει σε επαφή με τα ερευνητικά κέντρα και πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας ώστε να παρουσιάσει τις ευκαιρίες που προσφέρει ο διαγωνισμός αλλά και να διερευνήσει περαιτέρω τη συνεργασία μεταξύ των εταιριών του κλάδου και του ερευνητικού κόσμου. Επιπλέον στη διοργάνωση workshops γύρω από θέματα επιχειρηματικότητας και καινοτομίας στο χώρο της υγείας, τη σημασία της καινοτομίας και τη στήριξη των νέων ερευνητών καθώς και την ενίσχυση της σύμπραξης με τα ερευνητικά κέντρα και τα πανεπιστήμια.

Πρόεδρος της κριτικής επιτροπής του διαγωνισμού είναι ο Πρόεδρος του ΣΦΕΕ, Κωνσταντίνος Φρουζής, ενώ μεταξύ των μελών είναι οι Σίμος Αναστασόπουλος, Πρόεδρος του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, o Γιάννης Κυριάκου, Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής του ΣΕΒ, ο Σωτήρης Συρμακέζης, Γενικός Διευθυντής του Ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς, ο Αντώνης Κύρκος, Senior Partner Mckinsey & Company, ο Βασίλειος Κάτσος, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της PHARMATEN και Γενικός Γραμματέας της ΠΕΦ, o Εrik Nordkamp, Πρόεδρος του PhRMA Innovation Forum (PIF), Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της PFIZER, o Haseeb Ahmad, Διευθύνων Σύμβουλος της MSD Ελλάδας, Κύπρου, Μάλτας, o Κωνσταντίνος Ευριπίδης, Αντιπρόεδρος του ΣΦΕΕ, Πρόεδρος της Λέσχης Επιχειρηματικότητας και Δ/νων Σύμβουλος της GENESIS, ο Κωνσταντίνος Παναγούλιας, Αντιπρόεδρος του ΣΦΕΕ, Πρόεδρος της Επιτροπής Ανάπτυξης & Προστιθέμενης Αξίας του ΣΦΕΕ και Αντιπρόεδρος Δ.Σ. της ΒΙΑΝΕΞ, η Βαρβάρα Μπαρούτσου, Ιατρική & Επιστημονική Διευθύντρια της SANOFI και Συντονίστρια Επιτροπής Ιατρικών Διευθυντών ΣΦΕΕ, ο Ευάγγελος Δροσινός, Διευθυντής EMRI & Ιατρικός Δ/ντης της ΦΑΡΜΑΣΕΡΒ-ΛΙΛΛΥ, ο Χρήστος Αντωνόπουλος, Ιατρικός Δ/ντης ROCHE HELLAS, ο Γιάννης Παπαδόπουλος, Πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Εταιριών Επιχειρηματικών Κεφαλαίων, Διευθύνων Σύμβουλος Attica Ventures, η Δέσποινα Σανούδου, Ερευνήτρια και Επίκουρη Καθηγήτρια στο Εργαστήριο Φαρμακολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και ο Νίκος Τριπόδης, Διευθυντής Εταιρικής Στρατηγικής NOVARTIS GROUP SWITZERLAND.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ