«Σκιές» πάνω από την Εθνική Τράπεζα

ειδικού συνεργάτη

Τα μηνύματα από το Λονδίνο για την Εθνική Τράπεζα δεν είναι καθόλου καλά και οι «σκιές» πάνω από την Πλατεία Κοτζιά βαραίνουν το «στρατηγείο» της πάλαι ποτέ μεγαλύτερης τράπεζας της χώρας η οποία σήμερα βρίσκεται στην δεύτερη θέση του τραπεζικού «χάρτη» με την σημερινή διοίκηση να «χρεώνεται» πολλές επιλογές οι οποίες αποδείχθηκαν λανθασμένες.

Η κριτική στις επιλογές της διοίκησης Τουρκολιά αφορά το χαρτοφυλάκιο real estate του ομίλου της Εθνικής Τράπεζας, ενώ ενδιαφέρον, αλλά και προβληματισμό προκαλούν οι πληροφορίες που συνδέονται με τις επιλογές της διοίκησης την περίοδο της «θηριώδους» και κρίσιμης αύξησης κεφαλαίου που προσέγγισε το 1 δισ. ευρώ. Οι πληροφορίες αυτές αποκτούν ακόμη μεγαλύτερη αξία την στιγμή που η Εθνική Τράπεζα ετοιμάζεται για ακόμη μια φορά αύξηση κεφαλαίου το ύψος της οποίας θα κριθεί από το stress test του Οκτωβρίου, καθώς επίσης και από το γεγονός ότι έρχονται από ανθρώπους οι οποίοι βρέθηκαν πολύ κοντά στην σημερινή διοίκηση.

Η κατηγορία που προσάπτεται στην διοίκηση Τουρκολιά έχει να κάνει με τα εμπόδια που η διοίκηση της Εθνικής έβαλε τότε στους μικρομετόχους οι οποίοι δεν κατάφεραν να διατηρήσουν τα κεκτημένα χρόνων και των υψηλών επίσης περιουσιών.

Σε ότι αφορά τις επιλογές της διοίκησης, στο χαρτοφυλάκιο του real estate, οι πληροφορίες κάνουν λόγο για σκάνδαλο μεγατόνων το οποίο συνδέεται με την ΠΑΝΓΑΙΑ το 66% της οποίας πέρασε στα χέρια της Invel Real Estate (Netherlands) II B.V., με την Εθνική να διατηρεί το 34% στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας real estate η οποία ετοιμάζεται να «περάσει» τις «πύλες» του Χ.Α. έως το τέλος της τρέχουσας χρονιάς.

Φυσικά οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν θα πρέπει να ξεχνάμε και το «ξεπούλημα» του Αστέρα σε μια τιμή που παράγοντες της αγορές χαρακτήρισαν σκάνδαλο

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ