Χρεοκόπησε η Astra, η τρίτη μεγαλύτερη ασφαλιστική εταιρεία της Ρουμανίας

Η ασφαλιστική εταιρεία Astra Asigurari, μία από τις μεγαλύτερες στη Ρουμανία, χρεοκόπησε και η αρμόδια αρχή αφαίρεσε την άδεια λειτουργίας της, όπως ανακοινώθηκε χθες.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη χρεοκοπία στο χρηματοπιστωτικό τομέα της χώρας, καθώς η Astra αριθμεί 1,8 εκατ. πελάτες με 2,5 εκατ. συμβόλαια.

Υπήρξε η τρίτη μεγαλύτερη ασφαλιστική εταιρεία στη Ρουμανία το 2014, με premiums 173 εκατ. ευρώ και 9,5% μερίδιο αγοράς. Το 2013 ήταν ηγέτης της αγοράς, με έσοδα 206 εκατ. ευρώ και 11,3% μερίδιο.

Η απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής έρχεται ύστερα από την αποτυχία της Astra να προχωρήσει σε ΑΜΚ ύψους 95 εκατ. ευρώ, η οποία ήταν απαραίτητη για να “καθαρίσει” τις ζημιές της και να συνεχίσει τη λειτουργία της, αφού ήταν ήδη υπό επιτήρηση εδώ και ενάμιση έτος.

Οι αποζημιώσεις τις οποίες πρέπει να καταβάλλει η εταιρεία στους πελάτες της φτάνουν τα 157 εκατ. ευρώ, ενώ τα αποθεματικά της εταιρείας τα 146 εκατ. ευρώ. Πράγμα το οποίο σημαίνει ότι οι αποζημιώσεις τελικά θα καταβληθούν από το Επικουρικό Ταμείο.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ