Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το δεύτερο ATHENS LAW FORUM ON TAXATION

Το σταθερό φορολογικό σύστημα και η εξάλειψη της πολυνομίας σε αυτό, θα επιτρέψουν την προσέλκυση επενδύσεων στη χώρα μας, όπως επισημάνθηκε από το σύνολο των ομιλητών στο 2o συνέδριο ATHENS LAW FORUM ON TAXATION, που πραγματοποιήθηκε σήμερα από την Palladian Conferences, υπό την αιγίδα του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΟΕΕ), του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ) και του Ελληνογερμανικού Εμπορικού & Βιομηχανικού Επιμελητηρίου.

Ο Κωνσταντίνος Β. Κόλλιας, πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, τόνισε στον χαιρετισμό του ότι πρέπει να σταματήσει η καθυστέρηση στην υλοποίηση των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων, η οποία σε συνδυασμό με τη συνεχιζόμενη στέρηση στα φορολογικά έσοδα, δημιουργεί ένα φαύλο κύκλο εισπρακτικών μέτρων. Σημείωσε την έλλειψη προγραμματισμού στη φορολογία και τη συνεχή αλλαγή της φορολογικής νομοθεσίας που αποτρέπει τις εταιρείες από την πραγματοποίηση επενδύσεων στη χώρα μας. Ανέφερε χαρακτηριστικά το παράδειγμα της πρόθεσης για αύξηση της φορολογίας στην ιδιωτική εκπαίδευση με την επιβολή Φ.Π.Α. 23%.

Κλείνοντας, στάθηκε στην ανάγκη αύξησης του ΑΕΠ, η οποία ελπίζει ότι θα προέλθει από την εφαρμογή των αναπτυξιακών μέτρων που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση και τα οποία ευχήθηκε να υλοποιηθούν σύντομα.

Από τη μεριά του, ο Μιχάλης Μαΐλλης, πρόεδρος του Ελληνογερμανικού Εμπορικού & Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, ανέφερε στον χαιρετισμό του, ότι οι τελευταίες εξελίξεις δημιουργούν μεγάλες ανησυχίες και στην Ελλάδα έχουμε για ακόμα μία φορά μία δύσκολη διαπραγμάτευση. Τόνισε δε, ότι για ακόμα μία φορά προσπαθούμε να χτίσουμε σχέση εμπιστοσύνης με τους εταίρους μας. Ενώ σημείωσε ότι το μεγαλύτερό μας πρόβλημα είναι η ανεργία στους νέους.

Κλείνοντας, υπογράμμισε και εκείνος την ανάγκη αύξησης του ΑΕΠ, ενώ επισήμανε ότι οι συνθήκες είναι τέτοιες που δεν επιτρέπουν νέες επενδύσεις. Χαρακτηριστικά ανέφερε: «Δεν υπάρχει κίνητρο για να δουλέψει κάποιος στην Ελλάδα. Για ποιον λόγο να επενδύσει κάποιος στην Ελλάδα; Στις γειτονικές μας χώρες το κλίμα (φορολογικό και οικονομικό) είναι πολύ καλύτερο. Ζούμε σε συνθήκες αποεπένδυσης».

Ο Θεόδωρος Σκουζός, διαχειριστής εταίρος της εταιρείας ¨Ιάσων Σκουζός & Συνεργάτες¨, σημείωσε πως η ψηφιακή οικονομία έχει μεταλλάξει την οικονομική δραστηριότητα, ενώ έκανε λόγο για ανάγκη φορολόγησης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης (social media).

Επιπρόσθετα, παρουσίασε το πρόγραμμα Base Erosion and Profit Shifting (BEPS) το οποίο αναφέρεται σε στρατηγικές φορολογικού σχεδιασμού που αποσκοπούν στην εκμετάλλευση των κενών στη φορολογία μέσω κυρίως της τεχνητής μεταφοράς κερδών σε χώρες με χαμηλή ή καθόλου φορολογία, χωρίς την αντίστοιχη μεταφορά πραγματικής οικονομικής δραστηριότητας. Τόνισε δε, την επιτακτική ανάγκη αντιμετώπισης των επιβλαβών φορολογικών πρακτικών και ολοκλήρωσε την ομιλία του, προτείνοντας την υλοποίηση ανανεωμένων οδηγιών σχετικά με τις υπερτιμολογήσεις και υποτιμολογήσεις.

Συντονίζοντας την πρώτη ενότητα του συνεδρίου, ο Δημήτρης Τσαγκάρης, Οικονομολόγος ΜΑ – Λογιστής Α’, Διευθύνων Σύμβουλος FAO ECONOMICS ΑΕ, Σύμβουλος έκδοσης περιοδικού «ΛΟΓΙΣΤΗΣ» και μέλος της επιστημονικής ομάδας TAXHEAVEN, αναφέρθηκε στη φορολογική αιμορραγία του ελληνικού λαού, τονίζοντας πως υπάρχουν τρύπες στο δημοσιονομικό έλλειμμα. Ο λόγος που φεύγουν οι επιχειρήσεις και πηγαίνουν σε άλλη χώρα είναι ότι δεν υπάρχουν προοπτικές και αναρωτήθηκε πώς η Ελλάδα θα έχει τουριστικό προϊόν με τη φορολογία να βρίσκεται στο 23%, ενώ στη Γαλλία βρίσκεται στο 5%.

Ο Αντώνης Μουζάκης, λογιστής – φοροτεχνικός, μέλος του Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών (Π.Ο.Φ.Ε.Ε.), υποστήριξε πως όσο καλός κι αν μπορεί να είναι ο φορολογικός σχεδιασμός, το χρήμα πάντα καταλήγει σε ένα φυσικό πρόσωπο.

Ο στόχος μας πρέπει να είναι να ελέγχεται το φυσικό πρόσωπο, ώστε να αποτραπεί οποιαδήποτε φοροδιαφυγή από μέρους του. Στην ομιλία του πρότεινε να καταργηθεί ο φόρος στην ακίνητη περιουσία, ενώ η χρήση του ηλεκτρονικού χρήματος να γίνει υποχρεωτική στις συναλλαγές των πολιτών και των επιχειρήσεων. Η πολυνομία, όπως σημείωσε, δυσκολεύει αρκετά τις διαδικασίες ελέγχων φοροδιαφυγής και κλείνοντας στάθηκε στην ανάγκη για άμεση διασύνδεση του Υπουργείου Οικονομικών με τα οικονομικά στοιχεία του κάθε πολίτη.

Ο Γεώργιος Ρούσσος, Accounting & Tax Manager στην Diageo Hellas S.A. σημείωσε πως όλες οι επιχειρήσεις ψάχνουν να βρουν πόρους για να πληρώσουν μισθούς και φόρους. Για τη βελτίωση της ρευστότητας και κεφαλαιακής επάρκειας των επιχειρήσεων πρότεινε την επιστροφή ΦΠΑ από οριστικά ανεπίδεκτες απαιτήσεις, ενώ η διαδικασία απόδοσης ΦΠΑ μέσω των τραπεζών πρέπει να γίνεται αυτόματα. Αύξηση διοικητικού κόστους, πωλήσεις με μηδενικό ΦΠΑ και καταβολή ΦΠΑ σε περισσότερες φορολογικές αρχές αποτελούν ακόμη τρεις προτάσεις για τη βελτίωση της ρευστότητας.

Σύμφωνα με τον Κώστα Σφακάκη, σύμβουλο διοίκησης επί φορολογικών θεμάτων στο Σύνδεσμο Επιχειρήσεων & Βιομηχανιών (Σ.Ε.Β.), η χώρα χρειάζεται μεταρρυθμίσεις για να προσελκύσει νέους επενδυτές. Σε καθημερινή βάση οι επιχειρήσεις καλούνται να αντιμετωπίσουν διάφορα προβλήματα. Η αβεβαιότητα που επικρατεί σε όλες τις επιχειρήσεις και τα προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζουν οι εταιρείες κάνουν το νέο επενδυτή να στραφεί σε άλλη χώρα και ολοκλήρωσε υποστηρίζοντας πως η Ελλάδα χρειάζεται ένα σταθερό φορολογικό πλαίσιο.

Η Ειρήνη Γιαλούρη, γενική διευθύντρια Τελωνείων και Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης (Ε.Φ.Κ.), τόνισε πως οι επιχειρήσεις πρέπει να σταθούν αρωγοί στις προσπάθειες των τελωνειακών, διότι το λαθρεμπόριο απειλεί την οικονομία και την κοινωνία.

Η αύξηση της φορολογίας και η μείωση των εισοδημάτων αύξησε το λαθρεμπόριο από το 2010, σημειώνοντας πως η γεωγραφική μας θέση αποτελεί κομβικό σημείο για τη διακίνηση παράνομων προϊόντων, παρά το γεγονός πως οι έλεγχοι στα τελωνεία έχουν εντατικοποιηθεί.

Ο Ιωάννης Σταυρόπουλος, Managing Partner της εταιρείας «Stavropoulos & Partners Law Office», υποστήριξε πως οι μεταρρυθμίσεις για τη φορολογία πραγματοποιήθηκαν σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Με την τελευταία αλλαγή του κώδικα φορολογικής διαδικασίας οριοθετήθηκαν μικρά πρόστιμα, οδηγώντας σε «ποινικό κολασμό». Πάγιο αίτημα των επιχειρήσεων είναι να επέλθει η δυνατότητα του φορολογικού συμβιβασμού, αλλά για την ώρα αυτό το αίτημα δεν έχει αποδοχή από τους πολιτικούς φορείς.

Ο Κωνσταντίνος Καραμάνης, επίκουρος καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, αναφέρθηκε στους στόχους του λογιστικού πλαισίου του Νόμου 4308. Η φιλοσοφία του συγκεκριμένου νόμου είναι να γίνουν ρυθμίσεις για τους νομοταγείς πολίτες, καταργώντας όμως την πολυνομία, ούτως ώστε να ευθυγραμμιστεί με τις διεθνείς πρακτικές, αλλάζοντας το περιεχόμενο του νόμου σε φιλικό προς τους λογιστές και τις επιχειρήσεις.

Τόνισε, επίσης, την ανάγκη απλοποιήσεων ή και απαλλαγών στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, ώστε να επιτευχθεί αρμονική συνύπαρξη μεταξύ φορολογίας και λογιστικής.

Από την μεριά του, ο Γεώργιος Μυλωνογιάννης, Senior Partner της εταιρείας Fortsakis, Diakopoulos, Mylonogiannis, & Associates (FDMA) Law Firm, τόνισε πως η χώρα πρέπει να εγκαταλείψει την τυπολατρεία, αν και υποστήριξε ότι υπάρχουν περιπτώσεις που επιβάλλεται η αναδρομική φορολόγηση. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην πολυνομία στη φορολογία και την ταχύτητα με την οποία αλλάζουν οι νόμοι η οποία δημιουργεί ανασφάλεια στους πολίτες, προτείνοντας την υποχρεωτική εφαρμογή μίας ευνοϊκότερης φορολογικής διάταξης.

Ο Επαμεινώνδας Στυλόπουλος, δικηγόρος, LL.M. ACIArb «Στυλόπουλος και Συνεργάτες» και μέλος της επιτροπής νομικών θεμάτων του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου, τόνισε ότι το βασικό πρόβλημα της φορολογίας είναι η πολυνομία, αφού μόνο το έτος 2014 εκδόθηκαν πάνω από δύο χιλιάδες υπουργικές αποφάσεις. Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, υποστήριξε ότι το φορολογικό σύστημα χρειάζεται σαφήνεια, σταθερότητα και συνέπεια.

Ο Χρήστος – Γιώργος Σκέρτσος, γενικός διευθυντής του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (Σ.Ε.Β.), αναφέρθηκε στη μεγάλη αποεπένδυση που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια, καθώς οι δημόσιοι πόροι είναι ελάχιστοι. Η ανάπτυξη στην Ελλάδα θα έρθει μόνο αν γίνουν μεγάλες και σημαντικές επενδύσεις, ενώ υποστήριξε πως το μεγαλύτερο πρόβλημα της Ελλάδας είναι η πολιτική αστάθεια που επικρατεί, η αναποτελεσματικότητα του κράτους, αφού το δημόσιο έχει διαλυθεί πλήρως, καθώς και η μη απονομή δικαιοσύνης. Επίσης, τόνισε πως η χώρα πρέπει να γίνει ανταγωνιστικότερη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, γιατί μέχρι σήμερα οι επιδοτήσεις στην Ελλάδα είναι αναποτελεσματικές.

Η Αναστασία Αγγελή, διευθύντρια εταιρικών σχέσεων της Diageo Hellas, υποστήριξε την επανεκκίνηση της ανάπτυξης, καθώς η φορολογία στα οινοπνευματώδη είναι εξαιρετικά υψηλή σε καιρό κρίσης, τονίζοντας πως ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης της Ελλάδας είναι πέντε φορές μεγαλύτερος από αυτόν στην Βουλγαρία. Σημείωσε, επίσης, πως η υπέρμετρη φορολόγηση έχει βραχυπρόθεσμο ορίζοντα και στερεί κάθε προοπτική δημοσιονομικής ανάπτυξης.

Στην ομιλία της πρότεινε τη σταδιακή σύγκλιση του συντελεστή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για τα αλκοολούχα ποτά με τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο, την αποτελεσματική αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου, την εντατικοποίηση των ελέγχων, καθώς και την καθιέρωση ίσων όρων εμπορίας, διακίνησης και φορολόγησης για τα τοπικά αποστάγματα στο πλαίσιο του δίκαιου ανταγωνισμού.

Ο Βαγγέλης Αποστολάκης, αντιπρόεδρος και επικεφαλής του συμβουλευτικού τμήματος της KPMG, υποστήριξε πως δεν έχει γίνει καμία πρόοδος αναφορικά με την ανάπτυξη της χώρας, αφού η υπεραισιοδοξία που έχουν οι πολίτες αποτελεί το μεγαλύτερο κίνδυνο της ελληνικής οικονομίας.

Το επενδυτικό κλίμα στην Ελλάδα δεν είναι καλό λόγω των άδειων ταμείων, της πολύπλοκης δημόσιας διοίκησης, της δυσεύρετης ρευστότητας, αλλά και στο γεγονός ότι η χώρα διατηρείται στη ζωή ουσιαστικά από ξένη χρηματοδότηση. Πρότεινε, λοιπόν, την πλήρη αξιοποίηση των επενδυτικών προγραμμάτων, αποτρέποντας πρωτίστως την αποχώρηση των επιχειρήσεων από την Ελλάδα, ώστε να δημιουργηθεί θετικό κι ελκυστικό επενδυτικό κλίμα.

Τέλος, σύμφωνα με τον Βασίλη Μασσέλο, πρόεδρο του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πλεκτικής και Ετοίμου Ενδύματος Ελλάδας και Διευθύνοντα Σύμβουλο της Nota Masselos S.A. η λύση στο φορολογικό αδιέξοδο δεν είναι η καταστολή αλλά ένα εκ του μηδενός σχεδιασμένο απλό και δίκαιο φορολογικό σύστημα, καθώς στις μέρες μας δεν υπάρχει φορολογική συνείδηση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ